Η μόδα των Peaky Blinders επιστρέφει! - kmaroussis.gr
ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1948

Η μόδα των Peaky Blinders επιστρέφει!

Αύγουστος 12, 2019

Η μόδα των Peaky Blinders επιστρέφει!

Η δεκαετία του ΄20 αποτέλεσε την απαρχή της ανδρικής μόδας όσον αφορά τα κουστούμια όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Και ακριβώς επειδή η μόδα κάνει κύκλους, τα κοστούμια της εν λόγω δεκαετίας έχουν επανέρθει και οι Peaky Blinders είναι πιο μοντέρνοι από ποτέ άλλοτε! 

Η δεκαετία του 1920 ήταν μια εποχή κλασικής πολυπλοκότητας, ενός σοφιστικέ στιλ, από το οποίο όμως δεν έλειπαν ανάλαφρες πινελιές που άνοιξαν το δρόμο για όλο και πιο μοντέρνα ενδύματα.

Τα χρώματα της μόδας των ανδρών της δεκαετίας του 1920 ήταν ως επί το πλείστον ουδέτερα, με μοτίβα, ενώ τα αξεσουάρ ήταν εκείνα που ξεπρόβαλαν με ζωντανά χρώματα. Οι δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές, όπως το Peaky Blinders, έχουν φέρει πίσω την έκκληση για τη μόδα ανδρών της δεκαετίας του 1920 σήμερα.

ανδρικά κοστούμια   


Από το πρωί ως το βράδυ, στη δουλειά ή στα πάρτι, οι άνδρες αυτής της δεκαετίας πάντα φορούσαν κοστούμι. Οι μόνες εξαιρέσεις αφορούσαν τους εργάτες, τους αθλητές ή τους έφηβους που ντυνόταν πιο άνετα, κυρίως με μεταχειρισμένα και συχνά ακατάλληλα κοστούμια. 


Αυτό που διαμορφώνει και ξεχωρίζει τα ανδρικά κοστούμια του 1920 από άλλες δεκαετίες, είναι τα υλικά και ο τρόπος που συνδυάζονται. Τα κοστούμια κατασκευάζονταν ως επί το πλείστον από χοντρό μαλλί, από μοχέρ και από μαλλί τύπου φανέλα που τα έκαναν βαρύτερα από τα κοστούμια του σήμερα αλλά ελαφρύτερα από τις άλλες δεκαετίες.

Το ύψος των κουστουμιών είναι αυτό που πραγματικά διαφοροποιεί τα κοστούμια του 1920 από άλλες εποχές. Όταν κουμπωθούν, τα σακάκια αυτά καλύπτουν εντελώς τα γιλέκα αφήνοντας εμφανές μόνο το κολάρο του πουκάμισου και τη γραβάτα.

Πολλά ανδρικά κοστούμια της δεκαετίας του 1920 διέθεταν δύο τσέπες, ένα ακόμη χαρακτηριστικό που λείπει από τα μοντέρνα κοστούμια. Τα χρώματα, από την άλλη πλευρά, ήταν αυτά που κατά κύριο λόγο συναντάμε και σήμερα: σκούρο και ανοιχτό καφέ, μπλε, σκούρο πράσινο και γκρίζα. Όσον αφορά το μαύρο, ήταν χρώμα που δήλωνε πένθος. 

Σε αντίθεση με τις σημερινά κοστούμια που αποτελούνται από δύο κομμάτια, η μόδα των ανδρών της δεκαετίας του 1920 απαιτούσε κοστούμι τριών τεμαχίων με ταιριαστό γιλέκο. Οι φτωχές και οι κατώτερες τάξεις δεν μπορούσαν πάντα να αντέξουν οικονομικά ένα ταιριαστό γιλέκο για να φορούν ότι μπορούσαν να βρουν σε παρόμοια απόχρωση. Τα γιλέκα είχαν ψηλούς V-λαιμούς, 5-6 κουμπιά, και κολάρο.